Äitien päivä oli ja meni. Lounas onnistui hyvin. Ruoka oli maidotonta ja gluteenitonta. Sää aurinkonen ja vieraat tyytyväisiä.

Kukkakakku sen sijaan läsähti. Oli sitten ensimmäinen kerta kun täytekakkupohja läsähti uunissa. Eikä se johdu siitä, että olisin ollut leipomassa ensimmäistä kertaa. Voisihan sitä syyttää vaikka uutta kakkuvuokaa, jonka hankin äitienpäiväksi, mutta ehkä syynä oli mantelijauhe. Kakkupohjaan tuli siis mantelijauhetta ja perunajauhoja. Hyvä ja kuohkea se taikina oli vielä uuniin menessä, mutta sitten se läsähti. Eipä auttanut muu kuin tehdä paikkausmateriaaliksi kääretorttupohja perunajauhoista. Niin siis kaupat oli jo kiinni, joten mantelijauhetta ei enää saanut lisää. Eipä niitä paikkauksia täytekakussa huomaa. Täytteen vanilijavanukkaan korvasin soijavanukkaalla. Huomasin myös, että osassa marsipaania on gluteenia ja osassa taas ei. Kaiken kaikkiaan kakusta tuli kakku ja hyvän makuinen oli. Vaivannäkö kannatti.

Eikä siinä vielä kaikki viikonlopun kömmähdykset. Lauantaina käytiin maalla ja tarjolla oli pullapitkoa, nam. Emäntä ylpeänä ilmoitti, että pitko on veteen leivottu ja minä hanakkana pullan kimppuun. Puolessa välin pullan palaa kahvikeskustelu oli edennyt siihen, että epäiltiin pullan maidottomuutta. Emäntä siitä tarkistamaan pullapussia ja niinhän siellä oli maitoproteiinia. Siihen jäi pullapala puoliväliin. Miksi ihmeessä pullapitko tehdään veteen ja sitten lisätään maitoproteiinia? Onhan se hienoa, että pulla on laktoositon mutta kun niin pienellä se olisi myös maidoton. Varmasti moni lapsi perhekin olisi mielissään kun valmistuotteista löytyisi kotoisa pullapitko maitoallergisille. Pullamössölapset rules! ;)

Kesävinkki: grillivartaat on helppo räätälöidä eri ruoka-allergioiden mukaan sopiviksi. Hyvää marinoimatonta lihaa ja tuoreita vihanneksia. Marinadi maun mukaan ja allergiat huomioiden. Jokainen voi sitten kasailla mieleisensä vartaan maun ja rajoitusten mukaan. Sopii myös kun vieraiden joukossa on vegaaneja.

P.s. Willhelmin perusgrillimakkara on maidoton ja gluteeniton. :)