Johan on ollut kiire syksy vaikko sitten vain laiskuus iskenyt. Eipä ole tullut tarinoita kirjoiteltua hetkeen.

Matkailuvinkkinä kaikille maitoallergikoille voisisuositella kaakkois-Aasiaa. Pyörähdimme syksyllä pienellä kaakkois-Aasian kierroksella ja tuli maisteltua monen moista herkkua. Aasian suunnalla käytetään vähän maitotuotteita ruuanvalmistuksessa, joten ravintolan menusta voi valita lähes mitä vaan mitä uskaltaa kokeilla. Edelleenkin ehdoton suosikkini on thaimaalainen vihreä curry. Polttavan hyvää.

Ruokaylläreitäkin syksyllä on tullut vastaan. Jälleen kerran mielenkiintoisia havaintoja siitä mihin kaikkialle maitoproteiinia voidaan lisätä. Kuulin työkaverilta hyvän vinkin pakasteateriasta. Sushi himoissani löysinkin Pirkan pakaste Sushi aterian ja nappasin sen mukaani. vasta kotona aloin lukemaan raaka-aine listaa ja niinhän siellä oli mausteseoksessa mokomaa maitoproteiinia. Aina niin turvallinen sushi oli menty pilaamaan!

Kokeilut maustamattomalla soijajugurtilla ovat myös jatkuneet. Syksyn sadon hyödyntämiseksi testasin perinteistä omenapiirakkareseptiä. Kermaviili-muna seoksen sijaan tein piirakkaan seoksen maustamattomasta soijajugurtista ja kananmunasta. Toimii kuten perinteinenkin versio. Tuosta innostuneena kokeilin sitä myös suolaisen piirakan tekoon erittäin onnistuneesti. Savukalapiirakasta tuli makoisa ja täyttävä. Näistä rohkaistuneena testasin vielä vanhaa sitruunakalareseptiä. Reseptissä on ranskankermaa, joka maustetaan sitruunalla, sinapilla ja sitruunapippurilla. Seos kaadetaan lohifileenpäälle uuni vuokaan ja paistetaan. Kokeilun hurmassa päätin yhdistää sitruunakala reseptin ja purjo-kalareseptin. Sekoitin soijajugurttiin sitruunamehua, sokeria, suolaa ja sitruunapippuria (sinappi unohtui). Kalan päälle valutin ensin oliiviöljyä, sitten ripottelin päälle suikaloidun purjon ja hieman valkoviiniä. Lopuksi päälle vielä soijajugurttiseos ja uuniin. Kalasta tuli sitruunainen, joten se sinappi olisi tasoittanut hieman makua, mutta muuten oikein onnistunut kokeilu. Soijajugurtilla voi siis korvata rahkan, kermaviilin ja ranskankerman ruuanlaitossa.

Mutta tarkoituksena oli siis kirjoittaa joulusta ja jouluruuasta. Koska olen ollut maitoallergikko vasta muutaman vuoden niin kaikki jouluherkut eivät vielä ole hioutuneet huippuunsa, mutta vähitellen. Aiempina vuosina olen käyttänyt kauramaitojuomaa joululaatikoiden valmistamiseen. Tai siis imelletyn perunalaatikon ja porkkanalaatikon valmistamiseen, lanttulaatikko ei kuulu suosikkeihini ja maksalaatikon saakin kaupan hyllyltä oivasti maidottomana. No kuitenkin, tuo imellettyperunalaatikkohan on haasteellinen. Se ei ole imeltynyt aiemmin mielusaksi mutta nyt muutin tapojani ja hankin riisimaitojuomaa ja johan alkoi perunalaatikko onnistumaan. Tai ainakin lasken tuon nyt maitojuoman vaihdon piikkiin, koska muuta en valmistuksessa muuttanut. Porkkanalaatikosta tuli jälleen kerran samettisen pehmeää ja mehukasta, nam. Kuriositeettina mainittakoon riisipuuro, jonka tein myös riisimaitojuomaan. Puurosta tuli enemminkin velli. Ensimmäisen erän riisipuuroa keitin jo ennen joulua ja havaitsin, että velliksi jäi. Seuraavalla kerralla lisäsin riisin määrää ja lopputulos oli hieman tukevampi joten kolmannella kerralla vähensin vielä maitojuoman määrää ja puuro oli onnistunut. Jostain syystä tuo riisimaitojuoma ei imeydy riisiin kuten maito.

Seuraavaksi taidan kokeilla pistaasipähkinä jäähdykettä...