Huuh, tästä se alkaa. En ole koskaa ollut päiväkirjojen tai muiden tarinoiden kirjoittaja, mutta nyt sain riittävän painavan syyn kirjoittaa. Katsotaan miten pitkään jaksaa ja lukeeko tätä sitten kukaan. Kirjoitusvirheitä blogissa varmasti on. Suomenkielen kielioppi ei koskaan ole sopinut päähäni kokonaisuudessaan.

Innoitus blogiin lähti siis maitoallergiasta ja suomalaisesta maitoa palvovasta ruokakulttuurista. Jotta tästä olisi hyötyä kanssa kärsijöille niin lyhyt speksi omasta allergiastani. Maitoallergiani ilmeni tässä vasta pari vuotta sitten. Aikuisiällä puhkeava maitoallergia on kyllä varsin kiusallista, koska on ehtinyt jo vuosi herkuttelemaan kaikilla ihanilla maitotuotteilla ja sitten niistä pitää luopua kokonaan. Epäilijöitäkin löytyy, että eihän maitoallergia aikuiselle niin vaan tule. No kyllä se nyt vaan tuli. Ensin laktoosi-intoleranssi paheni täysin laktoosittomaksi ja sitten ei enää kestänytkään maitoa. Kolmisen kuukautta ihmettelin, että mistä kaikki oireet johtuvat. Lääkäreillekin väitin, että ei se maitoallergiaa ole. Lopulta oli pakko kokeilla maidon eliminointia ruokavaliosta ja niinhän se sitten selvisi. Itse en siedä maitoa yhtään. Ei voita, ei juustoa jopa tuotteista jotka saattavat sisältää maidon jäämiä tulee oireita. Onneksi oireet ovat tähän saakka olleet vain kivuliaita ja tuskallisia, mutta henki vielä kulkee.

Lopullinen sysäys tähän blogiin oli evääksi ostamani valmisruoka. Tapani mukaan tavasin kaupassa raaka-aine listan, että eihän tässä vain maitoa ole. Paketissa kyllä luki vähälaktoosinen, mutta todella harvassa tuotteessa lukee maidoton. Sillä jos paketissa lukee maidoton niin laktoosi-intolerantikot eivät ymmärrä, että tuote sopii heillekin. Tai ainakin siltä vaikuttaa, kun pakkauksia katselee ja niissä lukee laktoositon vaikka niissä ei ole maidon hiventäkään. Kuitenkin, epähuomiossa jäi tuo vähälaktoosisuus huomioimatta kunnes töissä aloin uudelleen lukemaan pakettia. Kyllä, tarkistan sisällöt yleensä moneen kertaan. Eihän sitä tiedä, jos vaikka matkalla kotiin sinne yhtäkkiä ilmestyy maitoa. Joka tapauksessa töissä huomasin, että ravintosisällön mukaan tuotteessa on laktoosia 0,02g. Kuitenkaan raaka-aineissa ei ollut muuta maitoon viittaavaa kuin kookosmaitojauhe. Siitäpä sitten aloin soittelemaan asiakaspalveluun että mistä kummasta tuo laktoosi ruokaan tulee ja voiko sitä nyt maitoallerginen syödä. Selvittely on vielä hieman kesken kun tätä kirjoitan. Netistä kuitenkin löysin maininnan, että kookosmaitojauhe sisältää aina maidon valkuaista.  Mistäpä tuotakaan  taas olisi tiennyt!  Varokaa siis kookosmaitojauhetta. Enpä tiedä onko nyt korrektia mainostaa/varoittaa tuotteista tuotemerkein mutta teen sen nyt ja jatkossa kunnes minut lynkataan. ;) Ostamani eines oli siis HK:n Via-tuoteryhmästä Thai-Kanacurry. Miksi ihmeessä ruoka on pitänyt pilata kookosmaitojauheella, kun kookosmaidosta valmistamalla se olisi täysin maidoton? Sitä en vielä tiedä mistä se laktoosi tuohon tulee ruokaan tulee.

No niin nyt on päässyt vuodattamaan tarpeeksi.

Jotain positiivista lopuksi. Jos te maitoallergikot matkailette Kreetalla, niin vaikka ei hyvistä juustoista pääsisikään nauttimaan saatika Tsatsikista niin ruoka siellä on silti hyvää. Sain matkalta ihania uusia vinkkejä erilaisiin salaatteihin. Kreetalaiset lihapullat ovat taivaallisia samoin stifado, maidottomia tietenkin. Ja Suomessa voi jo aloittaa grillikauden, joka mahdollistaa monen moisten maidottomien herkkujen valmistuksen.